Gepost op

Is er toekomst weggelegd voor de BeNeliga?

Beneliga1copy_zps05d3c871

Nederland stelt in Europa voetballend gezien weinig voor. In Europa boeken de Nederlandse clubs weinig spraakmakende resultaten. Op de UEFA-ranglijst zakt ons land steeds verder af. Landen als Oekraïne, Portugal en België zijn ons inmiddels voorbij gegaan. We moeten zelfs vrezen dat landen als Turkije, Oostenrijk en Zweden ons op termijn voorbij gaan. Donkere wolken pakken zich dus langzaam maar zeker boven de vaderlandse Eredivisie, want Nederland moet zelfs vrezen voor het verliezen van een rechtstreekse Champions League-ticket. Dit zou betekenen dat de kampioen van de Eredivisie eerst een aantal voorrondes moet overleven om daadwerkelijk te kunnen deelnemen aan het miljoenenbal. Dat zou een absoluut dieptepunt zijn.

Het probleem
Nederland zakt steeds verder af omdat de clubs in de Eredivisie steeds minder financiële middelen hebben. Over het algemeen gezien staan Ajax, PSV en Feyenoord er financieel niet slecht voor, maar in vergelijking met de absolute topclubs in Europa stelt het allemaal weinig voor. Als het bijvoorbeeld om televisiegelden gaat krijgt de nummer 19 in de Engelse Premier League bijna evenveel geld als de totale opbrengt van de Eredivisie voor één seizoen. Dat is natuurlijk het probleem. Een laagvlieger in de Premier League heeft financieel dus meer middelen dan Ajax. Engelse clubs kopen vandaag de dag ook alles wat los en vastzit. Een Nederlandse topclub kan hier niet tegen concurreren, laat staan de Nederlandse subtoppers of zelfs de clubs die in de middenmoot spelen.

De oplossing
Schaalvergroting zou een oplossing kunnen zijn. Nederland zou samen kunnen gaan met de Belgische competitie. In dat geval zouden clubs als Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, KRC Genk en AA Gent de Nederlandse competitie komen versterken. Men spreekt ook wel van een BeNeliga; een Nederland/België competitie. Door de Belgische topploegen te laten deelnemen zijn er meer topwedstrijden, meer inkomsten, meer publiek en zal de aandacht vanuit het buitenland toenemen, waardoor er weer meer inkomsten komen. Dit betekent uiteindelijk dat clubs als Ajax, PSV en Feyenoord meer geld kunnen uitgeven en dus betere spelers kunnen kopen. Nederland zou dus in dat geval, op papier gezien, hogere ogen kunnen gooien in de Europese competities. De kans is overigens klein dat er daadwerkelijk een BeNeliga komt, omdat veel clubs tegen dit plan zijn.